Gemeente Amsterdam

Nieuwe leergang Ambtelijk Opdrachtgeverschap

logo gemeente Amsterdam

Een nieuwe leergang voor ambtelijke opdrachtgevers binnen gemeente Amsterdam. Zodat deze ‘spinnen in het web’ hun rol optimaal kunnen vervullen. Dat is de opbrengst van een opdracht van de hoofdstad aan Pentascope.

De gemeente Amsterdam heeft veel ambities en taken om voor haar inwoners, gevestigde organisaties en bedrijven en bezoekers een mooie stad creëren, waar het fijn is om te wonen, te werken en te recreëren. Bijvoorbeeld: hoe zorg je dat de bruggen en kademuren in het centrum op orde komen; of hoe zorg je voor een gezond gewicht bij de kinderen in de stad. Om al die ambities en taken en goede banen te leiden is doel- en resultaatgericht werken belangrijk. Onderdeel daarvan is heldere en duidelijke afspraken over hoe je opdrachten goed invult en tot duidelijke afspraken over het gewenste resultaat komt.

Onze aanpak

Een goed opdrachtgever kent zijn rol en weet wat dat van hem of haar vraagt. Hij is schakel tussen bestuurder/directie en uitvoerende projectleider, maar ook verantwoordelijk voor de kwaliteit en realisatie van de opdracht. Bovendien moet hij aansluiten op onze participatiemaatschappij en initiatieven vanuit de samenleving ondersteunen. Dat betekent niet meer denken vanuit beslissingen en macht, maar vanuit ideeën. Amsterdam noemt dat delegerend en verbindend opdrachtgeverschap op basis van gezag. Aan Pentascope de vraag om een programma te ontwikkelen waarin zowel kennis als vaardigheden van goed opdrachtgever- en opdrachtnemerschap centraal staan

Het resultaat

Sinds 2016 hebben we samen met de gemeente en deelnemers in co-creatie 14 groepen begeleid in een leerprogramma van circa 10 maanden. Met veel aandacht voor de praktijk van Amsterdam, maar ook de eigen praktijk van de deelnemers. Deelnemers zijn en waren opdrachtgevers, project- en programmamanagers en leidinggevenden uit zowel het fysieke en sociale domein. Na afloop van de leergang hebben deelnemers meer kennis over het vak en de rol van opdrachtgever, meer behulpzame instrumenten en interventies voor hun eigen ‘toolbox’ en zichzelf ontwikkeld via de ‘persoonlijk leiderschap’ stroom die een belangrijk onderdeel is van de leergang.

Neem contact op

Wil je meer weten over wat we voor jou kunnen betekenen? Laat je emailadres en telefoonnummer achter en we bellen binnen een dag terug.