Carrière, hoe maakt u het?

Last Updated on november 27, 2020 by Léon Polman

[vc_row content_alignment=”text-center” content_two_alignment=”text-left” module_animation=”” title=”Henk Pieter Bouma” subtitle=”” main_content=”” read_more=”box” more_show=”permanent” readmore_style=”read-more-1″ readmore_text=”More info” icon_type=”custom” select_icon=”dfd_icons” ic_dfd_icons=”dfd-socicon-paper” main_style=”style-2″ main_layout=”layout-2″ link=”url:https%3A%2F%2Fwww.pentascope.nl%2Fhenk-pieter-bouma|||” undefined=”” icon_image_id=”21653″ icon_size=”60″ border_radius=”30″ title_font_options=”tag:div” icon_bg_size=”60″ hover_border_radius=”60″ background_color=”#ffffff” hover_background_color=”#ffffff” content_only_hover=”” extra_features_elements_heading=”” tutorials=”” readmore_show=”” icon_number=”” icon_number_text=”” number_color=”” number_bg_color=”” icon_text=”” icon_color=”” text_icon_font_options=”” text_icon_use_google_fonts=”” text_icon_custom_fonts=”” border_color=”” hover_border_color=”” border_width=”” title_t_heading=”” use_google_fonts=”” custom_fonts=”” subtitle_t_heading=”” subtitle_font_options=”tag:div” content_t_heading=”” font_options=”” title_responsive=””][vc_column width=”3/6″][dfd_info_box title=”Eef Nibbelink” subtitle=”” main_content=”” read_more=”box” icon_type=”custom” main_style=”style-2″ main_layout=”layout-2″ link=”url:https%3A%2F%2Fwww.pentascope.nl%2Fwie-zijn-wij%2Feef-nibbelink” undefined=”” icon_image_id=”21571″ icon_size=”60″ border_radius=”30″ title_font_options=”tag:div” icon_bg_size=”60″ hover_border_radius=”60″ background_color=”#ffffff” hover_background_color=”#ffffff” tutorials=””][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][vc_column_text]In oktober bestond mijn eigen bedrijf vijf jaar. Een lustrum! Dat dwingt toch tot een reflectie. Ik weet niet zo goed wat ik van het werkende leven verwacht(te). Ik ben niet iemand die zich lang zorgen maakt over de toekomst, dus het kan ook zo maar zijn dat ik er nooit echt bij stilgestaan heb. Ik had wel altijd de verwachting dat ik succesvol zou zijn. Dat ik carrière zou maken. Nu ik mezelf de vraag stel of dat aan het lukken is, realiseer ik me dat ik geen idee heb wat carrière maken nou eigenlijk inhoudt. Tijd voor een checklist!

 

5 jaar Eef Nibbelink

Ik heb geen standaard start gehad op de arbeidsmarkt. Solliciteren bleek me niet zo gemakkelijk af te gaan. Ik was (ben?) veel te ‘awkward’. Wist ik veel wat ik kon, ik had immers nog nooit voor ’t ‘echie’ gewerkt. En mezelf verkopen ben ik nooit goed in geweest. Via via kwam ik bij iemand die geen baan had, maar wel werk. Why not dacht ik, en een dag later was ik zzp’er. Na twee jaar was ik toe aan een nieuwe uitdaging en kwam ik bij Pentascope terecht. Als je met mij op basis van gelijkwaardigheid de mogelijkheden verkent, in plaats van een sollicitatiegesprek voert, blijkt dat je met mij heel goed kunt kletsen. Sindsdien zit ik bij deze club, de eerste twee jaar in loondienst, het laatste als zzp’er. Mijn bedrijf in de paardenwereld heeft er altijd naast bestaan.

 

Renbaan

Heb ik dan nu een carrière? Het woord carrière, of loopbaan, vindt haar oorsprong in de beschrijving van een renbaan voor paarden. Ik moet toegeven, toen ik dat hoorde moest ik lachen. Het woord is dus linksom óf rechtsom, sowieso op mij van toepassing. In the pocket. Als ik dan misluk kan ik altijd nog eens met een van mijn viervoetige vrienden rondjes gaan rennen en dan maak ik alsnog een carrière. Ook mijn werk voelt soms alsof ik racepaarden met 60 km/u moet bijhouden. Het is slecht planbaar, een klus komt als een klus komt, en je weet niet wanneer er een volgende komt. Dus dat er een boel tegelijkertijd lopen is niet ongewoon (dat heeft ook alles te maken met mijn onvermogen goed te kiezen, over dit dilemma heb ik een eerdere blog geschreven). Als succesvol zijn gelijk staat aan een volle agenda, dan kan ik wel een vinkje zetten. Maar dat is voor mij niet genoeg. Of nou ja, het is eigenlijk te veel. Niet de beste maatstaf.

 

Je bent een millennial of niet

Een manco en/of bewonderingswaardige eigenschap (streep hier door wat voor jou niet van toepassing is) van mijn generatie is dat we graag willen bijdragen aan een betere wereld. Nu zou je kunnen zeggen, Eef, je werkt bij Pentascope, met als motto ‘wereldvrede in 2025’! En Pentascope doet prachtige dingen en staat voor mooie idealen. Maar ook dat is niet genoeg voor mij. Wat doe ík dat bijdraagt? En hoe draagt dat dan bij? Hoe zie ik dat? Heeft mijn werk überhaupt wel nut? Ik word regelmatig geplaagd door twijfels op dit gebied. Hoewel de twijfels me soms helemaal moedeloos maken, koester ik ze ook omdat ze bijdragen aan zelfreflectie en zelfgenoegzaamheid voorkomen. Als je stopt met twijfelen stop je met groeien, en dan stop je ook met carrière maken, denk ik dan. En terwijl ik dit schrijf realiseer ik me dat mensen die het minste twijfelen vaak het snelst de loopbaanladder beklimmen. Misschien is de gangbare definitie van een loopbaan gewoon geheel niet op mij van toepassing.

 

De beste zijn

Maar wat is carrière maken voor mij dan wel? Een paard op de renbaan kan bij een race als eerste finishen en het meest succesvol zijn. In deze wereld, waarin een individu zich kan vergelijken met 7 miljard andere individuen, kom je nooit als beste uit de bus. Ik geef het toe: dat vind ik jammer, mijn ego had het leuk gevonden. Maar als ik niet de beste kan zijn, moet het iets anders worden. Eén van mijn instructeurs op paardengebied zegt altijd: ik wil niet de beste ruiter zijn, ik wil de ruiter zijn die de meeste lol heeft. Ik denk dan: ‘ja vriend, makkelijk lullen, want je zit in de top 3 beste ruiters uit mijn niche’. Dat terzijde, hij heeft een punt. Als je meer lol hebt, en dus minder krampachtig je best zit te doen, gaan dingen veel meer als vanzelf. Dat werkt voor mij in ieder geval zo. En van lol maken durf ik wel van te zeggen dat ik daar goed ik ben. Zo bezien ben ik ook best geslaagd bezig.

 

Het eindoordeel

Druk zijn
De beste zijn
Een maatschappelijke bijdrage leveren ?
Lol maken

 

Ik ben druk, check. Ik twijfel aan mijn maatschappelijke bijdrage, geen check. Ik ben absoluut niet de beste, geen check. En ik heb wel veel lol, check. Netto kom ik neutraal uit de bus. Misschien voor de zekerheid toch maar een keer een rondje racen met een paardje, dan is die carrière in ieder geval gemaakt.

 

Ik ben benieuwd hoe jouw checklist eruit ziet. Ik lees het graag in de comments![/vc_column_text][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”40″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/6″][dfd_single_image image=”23926″ tutorials=””][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/6″][/vc_column][/vc_row]

Deel op LinkedIn

LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer inspiratie