Hoe bouw ik ‘mijn’ ideale organisatie?

Last Updated on september 2, 2018 by Adriaan de Man

[vc_row][vc_column width=”3/6″][dfd_info_box title=”Engbert Breuker” subtitle=”” main_content=”” read_more=”box” icon_type=”custom” main_style=”style-2″ main_layout=”layout-2″ link=”url:https%3A%2F%2Fwww.pentascope.nl%2Fwie-zijn-wij%2Fengbert-breuker%2F|||” undefined=”” icon_size=”60″ border_radius=”30″ title_font_options=”tag:div” icon_bg_size=”60″ hover_border_radius=”60″ background_color=”#ffffff” hover_background_color=”#ffffff” icon_image_id=”21640″][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][vc_column_text]

Mijn eerste baantje was: muntdrop afwegen in een sigarenmagazijn, later verving ik de eigenaar als ie op vakantie ging, mijn liefde voor de detailhandel was geboren. Niet omdat ik zoveel van roken hield, vooral om de mensen die er kwamen waarmee je lekker kon ouwehoeren en soms diepe gesprekken mee had. Toen ontstond al het idee om ‘een winkel’ te beginnen. Wel samen met anderen, want alleen de hele dag in de zaak, dat vond ik maar niets.

[/vc_column_text][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][vc_column_text]Zo kwam ik in de kleding terecht, met collega’s leuke kleding verkopen aan (meestal) blije mensen (op de klanten na die uit noodzaak kleding kochten vonden de meeste klanten het leuk iets nieuws te kopen). De les die ik goed onthouden heb uit die tijd is dat ‘de zaak permanent moet veranderen, om klanten te blijven boeien.

Innoveren vanuit visie en harmonie

Nu ben ik al bijna 30 jaar ‘medewinkelier’ in Pentascope en probeer daar nog steeds nieuwe dingen uit. Niet innoveren om te innoveren, maar gewoon opzoek naar de ideale organisatie, dus niet veranderen vanuit ‘meer resultaat’ maar innoveren vanuit visie en harmonie. Zo zijn we sinds 2013 coöperatief georganiseerd en zijn alle mede-werkers mede-eigenaar. Ook hebben we onze processen hierop her-bedacht. Zo is al het door collega Theo in een vorige blog beschreven bijdragespel ontstaan (wat de begrotingscyclus vervangt) en werden in eerdere Pentascope blogs al de besluitvorming en andere processen beschreven.

Mijn zoektocht naar de ideale organisatie

Ik wil jullie graag meenemen in de zoektocht naar een oude wens: hoe kunnen we in ‘nieuw organiseren’ vanuit visie en verantwoordelijkheid een bedrijf creëren waar eenieder produceert naar vermogen en neemt naar behoefte met behoud van continuïteit van de onderneming. Dit begon in de jaren negentig met het idee: ‘Als we nu alle omzet eens in een pot stoppen en ieder een bankpas van de zaak geven. Zou dat werken?’ Dit experiment hebben we nooit uitgevoerd omdat het te veel leek op het oude communistische regime en te weinig rechtdeed aan individuele keuzes. Want sommige mensen willen ‘die groepsdruk’ niet en voelen zich beknot in hun vrijheid.

Deelname formules: een nieuw werkverbond!

Sinds de start van de coöperatieve vorm met Pentascope werken we met medewerkers in loondienst met een relatief grote bijdrage aan het bedrijfsresultaat en medewerkers als ‘vaste’ ZZP-er met een relatief lage bijdrage aan het resultaat. Al heel snel begonnen we met een ‘commissie ongelijke behandeling’ omdat niemand in een standaard vakje past. Van daaruit ontstond het idee om de lijn van vrijheid naar veiligheid eens goed te bekijken. Dit heeft geleid tot een traject onder naam ‘werkverbond’. Een bedrijf creëren dat gedragen wordt door iedereen die ‘meedoet’ vraagt ook flexibiliteit in ‘beloning’ structuur. We creëren hiermee aan de ene kant een maximale keuze van het individu: van zekerheid/veiligheid (het ‘oude’ loondienst), naar vrijheid (het oude ZZP-er). Aan de andere kant creëren we een bedrijf dat ‘nooit’ meer failliet kan omdat iedereen bijdraagt wat nodig is om de tent te laten draaien: de tering naar de nering zetten. Dat monitoren we per trimester met het bijdrage-spel.

Wil je meer weten? Laat het dan ons even weten dan laten we je de achterliggende uitwerkingen met cijfers, tabellen etc. graag even zien. Wie weet raak je geïnspireerd om ook te veranderen..[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/6″ el_class=”sticky” col_shadow=”box_shadow_enable:disable|shadow_horizontal:0|shadow_vertical:15|shadow_blur:50|shadow_spread:0|box_shadow_color:rgba(0%2C0%2C0%2C0.35)” col_shadow_hover=”box_shadow_enable:disable|shadow_horizontal:0|shadow_vertical:15|shadow_blur:50|shadow_spread:0|box_shadow_color:rgba(0%2C0%2C0%2C0.35)”][dfd_single_image image=”22413″ img_rounded=”50″][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][/vc_column][/vc_row]

Deel op LinkedIn

LinkedIn

5 reacties

  1. Het idee is heel goed. De praktijk lijkt me alleen ontzettend lastig. Ik zou dan ook heel graag de praktische werkwijze eens zien. Wellicht ook sterk om dat gewoon open te delen :)?

  2. Met alle genoegen en ik zal het zo goed mogelijk verwerken in een volgende blog. Er is namelijk niets geheims aan. Sterker copy right is voor mij right to copy. De te overwinnen moeilijkheden zitten vooral aan de juridische/fiscale kant. We hebben een oplossing gezocht in de spectrum van arbeidscontract tot zzp’schap. Wordt vervolgd en je kan me altijd mailen als je eerder alle info wilt.

  3. In mijn ervaringen als Pentascoper heb ik ooit geroepen met mijn collega’s dat ik ondernemend medewerker wilde zijn. Maar ik begrijp nu pas, als zelfstandige, wat dat betekent. Verantwoordelijkheid zit in het individu, dat deels aangeboren (nature), deels aangeleerd (nurture)en deels zelfstandig denkend (vrije wil) is. Als organisatie kun je de ‘nurture’ beïnvloeden en zelfs afdwingen of selecteren. Boven de 100 mensen wordt dat snel minder. Tot zover mijn theorie. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

  4. Heerlijk stuk Engbert,
    Wordt het hiermee geen tijd voor een nieuwe Arbeids Beweging?
    Overall betrokkenheid met een gezonde balans tussen geven en ontvangen, mooi!
    Met hartelijke groet,
    Evert Krebs

  5. Evert: is op gang aan het komen…. werkverbond noemen we het eerst maar… Ook anderen zijn er mee bezig zoals Roos Wouters met haar werkvereniging: https://www.werkvereniging.nl Andere ideeën om dit groter en bekend te maken? Let me know!

    Caroline: Nu rond de 25, elke maand komen er weer mensen bij. We gaan het meemaken. De crux van toen was volgens mij het (niet)eigenaarschap. Nu zijn corporatief georganiseerd en is iedereen eigenaar… Wie weet helpt dat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer inspiratie