Last Updated on januari 6, 2018 by davidwijns
[vc_row][vc_column width=”3/6″][dfd_info_box title=”Engbert Breuker” subtitle=”” main_content=”” read_more=”box” icon_type=”custom” main_style=”style-2″ main_layout=”layout-2″ link=”url:https%3A%2F%2Fwww.pentascope.nl%2Fwie-zijn-wij%2F%23engbert-breuker|||” undefined=”” icon_image_id=”21640″ icon_size=”60″ border_radius=”30″ title_font_options=”tag:div” icon_bg_size=”60″ hover_border_radius=”60″ background_color=”#ffffff” hover_background_color=”#ffffff”][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][vc_column_text]
Another year over, voor mij zijn de feestdagen reflectiedagen bij uitstek. Terugblikken, maar ook vooruitkijken naar het volgende jaar. Althans, inmiddels zijn wij bij Pentascope afgestapt van de klassieke begrotingscyclus van een jaar. Veranderingen gaan sneller dan dat we ze kunnen bijhouden omdat we leven in het tijdperk after midnight – (concept van prof. Eddy Obeng). Bovendien vinden wij begrotingen en budgetrondes saai en lijkt het vaak op een verplichte exercitie waar niemand echt iets mee heeft. Het begroten en budgetteren van een jaar staat te ver van onze leefwereld en wordt daarom een papieren tijger (en daarmee een schijnwerkelijkheid). Om dit op te lossen en om weer te voelen waar begroten nu eigenlijk echt over gaat, hebben we ‘het maken van de begroting’ vervangen door een zelf bedacht spel: het bijdrage spel.
[/vc_column_text][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][vc_column_text]Iedereen maakt op die manier duidelijk wat hij of zij de komende periode (voor ons bij Pentascope is dat een trimester) gaat bijdragen. Aan de ene kant van de lijn staan de huidige (of de geplande?) kosten, aan de andere kant de uitgaven die we samen willen doen. Boven verwachting was het maken van onze ‘nieuwe begroting. Een aangenaam proces van 1 middag waar het gaat om onze bijdrage en uitgave verwachting. Vraag me ernaar als je hier meer van wilt weten.
Spelen op het werk
Om vaker te voelen en bezig te zijn met waar het echt om gaat, zijn we steeds meer van onze kennis, kunde en methodieken in spelvormen aan het stoppen. Speels en gedegen. Vanaf nu zal je hier meer van merken. Ergens begin 2018 laten we je namelijk kennis maken met onze nieuwe website en dat moment grijpen we ook aan om onze games met jullie te delen. Waaronder een heuse escape room. Terug naar spelen: jaren geleden was ik met Mathieu Weggeman in gesprek en ontstond het nooit uitgevoerde idee om een theatervoorstelling te maken gebaseerd op het gegeven dat de mensen niet meer (durven) spelen op het werk. De werktitel was: Homo Ludens, de spelende mens. Kathalijn Vergeer, mijn verse Pentascope collega, gebruikte onlangs op onze maandelijkse teamdag ook deze term en leerde mij dat het kwam van Johan Huizinga, historicus (Groningen, 1872): ‘Spel is diepgeworteld in de mens”. En in tegenstelling tot werken mag je bij het spelen fouten maken waar je van leert en doorgaans het beter doet. Echter, in het werk zijn we ‘opgevoed’ met het in 1 keer goed doen, anders disfunctioneer je en krijg je een slechte beoordeling.
Gek eigenlijk, want op de HEAO las ik al in een ‘management’ boek het klassieke voorbeeld van, ik dacht General Electric. Daar had een man een fout begaan die het bedrijf 1 ton kostte. De man moest op het matje komen bij de hoogste baas en verwachtte zijn ontslag op staande voet. Toen hij zijn vrees uitte, reageerde de baas van G.E. geschokt: ben je nou helemaal gek geworden, ik heb net een ton in je geïnvesteerd! Hierdoor geïnspireerd introduceerden we al in de jaren negentig bij Pentascope de 100 gulden bonus bij een fout, op voorwaarde dat jij en anderen ervan konden leren. Ik snap werkelijk niet dat bestuurders of managers ‘weg’ moeten als ze fouten hebben gemaakt. Ik zou zeggen: alertere mensen krijg je niet op die positie. Kortom fouten maken past bij spelen, spelen past bij werken met je hoofd en je hart: het geeft opluchting en maakt werk weer menselijk.
Blije Blunder Bokaal
Another year over, a new one just begun. Dus speel erop los in 2018 en geniet van al je blije blunders! (vrij naar Lizette Nouwens die met mij in 2016 de Blije Blunder Bokaal bij haar toenmalig werkgever uitreikte). En, als je het leuk vindt, stuur ons je blije blunder uit 2017 onder het motto: Waar zou je in 2018 aan willen ontsnappen? Dan leren we er allemaal van! De mooiste inzending ontvangt de ‘plat op m’n bek bokaal 2017’!
Fijn 2018![/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/6″ el_class=”sticky” col_shadow=”box_shadow_enable:disable|shadow_horizontal:0|shadow_vertical:15|shadow_blur:50|shadow_spread:0|box_shadow_color:rgba(0%2C0%2C0%2C0.35)” col_shadow_hover=”box_shadow_enable:disable|shadow_horizontal:0|shadow_vertical:15|shadow_blur:50|shadow_spread:0|box_shadow_color:rgba(0%2C0%2C0%2C0.35)”][dfd_single_image image=”21748″ img_rounded=”50″][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][/vc_column][/vc_row]