Last Updated on juli 8, 2018 by Adriaan de Man
[vc_row][vc_column width=”3/6″][dfd_info_box title=”Mona van Zelst” subtitle=”” main_content=”” read_more=”box” icon_type=”custom” main_style=”style-2″ main_layout=”layout-2″ link=”url:https%3A%2F%2Fwww.pentascope.nl%2Fwie-zijn-wij%2Fmona-van-zelst%2F|||” undefined=”” icon_size=”60″ border_radius=”30″ title_font_options=”tag:div” icon_bg_size=”60″ hover_border_radius=”60″ background_color=”#ffffff” hover_background_color=”#ffffff” tutorials=”” icon_image_id=”22287″][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][vc_column_text]
Herken je dit?
Je werkt in een complexe, snel veranderende omgeving aan een belangrijk project.
Je hebt te maken met verschillende partijen, verschillende inzichten, tegenstrijdige belangen en het stappenplan dat je vorige week nog zo zorgvuldig had bedacht lijkt vandaag al niet meer zo logisch.
Je vindt het best een uitdaging om dit project tot een succesvol einde te brengen.
[/vc_column_text][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][vc_column_text]
Wat kunnen we leren van de mieren en hun collectieve intelligentie?*
Als mieren op zoek gaan naar voedsel, kennen ze geen stappenplan maar beginnen ze met ‘ad random’ te bewegen en de omgeving te onderzoeken. Het ‘ad random’ bewegen is heel divers. De één gaat naar links, de ander naar rechts, de volgende achteruit etc.
Korte feedback loops
Door te zorgen voor onderlinge verbinding en interactie, wisselen mieren informatie uit.
Daarnaast werken mieren met korte feedbackloops. Dat wil zeggen: Na iedere beweging (stimulus) wordt er informatie gegeven over het resultaat ervan (respons). Hierdoor kan gedrag bijgestuurd worden en leren ze snel van elkaar wat wel en wat niet werkt in hun zoektocht naar voedsel.
Iedereen doet mee
Wat mieren verder doen is dat bij het zoeken naar voedsel alle mieren meedoen, niemand uitgezonderd. Elke mier levert op zijn eigen manier zijn bijdrage aan de zoektocht naar voedsel.
Alle informatie wordt ten slotte volledig transparant met elkaar gedeeld. Zodat alle mieren qua informatie zo snel mogelijk op dezelfde ‘vlieghoogte’ zitten en ze gezamenlijk hun doel bereiken.
De vijf werkende principes van collectieve intelligentie die mieren inzetten:
- Diversiteit
- Interactie
- Feedback
- Inclusiviteit
- Transparantie
Vertaling naar de mensenwereld
Mieren gebruiken deze vijf principes en zijn daardoor behoorlijk ‘collectief intelligent’ met elkaar. Want hoe slim is één mier nu helemaal? Als we dit vertalen naar de mensenwereld, kunnen we ons ook afvragen hoe intelligent één mens kan zijn. Sommige mensen denken, geloven of vinden van zichzelf dat ze eigenlijk wel alles zouden moeten weten. Ik zie dit met name regelmatig bij leidinggevenden. Maar hoe reëel is dat eigenlijk? Socrates zei ooit iets van de volgende strekking: “hoe meer ik weet, hoe meer ik me realiseer hoe weinig ik eigenlijk weet”.
En ik denk dat dat waar is. Want hoeveel kan één mens weten? Want ieder mens beschikt over kennis, kwaliteiten, talenten en inzichten. En deze zijn per mens verschillend.
Inzetten van ieders potentieel in je eigen team of organisatie via de consentmethode
Wat zou er gebeuren als we ieders potentieel in een team, organisatie écht gaan benutten? Iedereen meedoet en we de kracht van diversiteit gaan zien en inzetten? Net zoals bij de mieren. Maar hoe doe je dat bij je eigen team of organisatie?
Ik zet daarvoor graag de consentmethode in. Dit is een prettige, gelijkwaardige en effectieve manier om met elkaar samen te werken, te overleggen en besluiten te nemen. Daarbij wordt ieders inbreng meegenomen, luisteren we écht naar elkaar en benutten we de kracht van diversiteit. Met de collectieve intelligentie van de groep bouwen we in rondes aan waardevolle inzichten en komen we tot de best mogelijke, gedragen besluiten. Elk overleg start daarbij met het verhelderen van het vraagstuk, daarna volgt er een ronde met meningsvorming, verdiepingsronde(s) en gaan we door tot alles gezegd is. Iedereen komt daarbij aan de beurt.
De consentmethode is zeer goed inzetbaar bij zelforganiserende teams, beleidsontwikkeling en -evaluatie, co creatie-processen, intervisie. En er is een speciale variant voor mediation.
Slimmer opereren door inclusiviteit
Ik vind het belangrijk dat iedereen mee kan doen. Dat elk mens gezien en gehoord wordt. Omdat iedereen kwaliteiten en talenten heeft en het jammer is deze niet te verzilveren. Zowel voor ieder mens zelf, maar ook voor een team of organisatie. Laten we de collectieve intelligentie daarom in organisaties op ‘aan’ zetten.
Ik ben benieuwd hoe jij vormen van collectieve intelligentie toepast en hoe je dit doet? Ik nodig je graag uit hieronder een reactie achter te laten.
Wil je meer weten over de consentmethode? Of over de mogelijkheden rondom online dialoogvormen? Ik vertel je er graag meer over of, nog beter, ik laat het je graag ervaren.
*‘Collectieve intelligentie. De uitdaging voor de organisatie van nu’, Wendy Jansen, Fons Schoemaker. Mei 2016[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/6″ el_class=”sticky” col_shadow=”box_shadow_enable:disable|shadow_horizontal:0|shadow_vertical:15|shadow_blur:50|shadow_spread:0|box_shadow_color:rgba(0%2C0%2C0%2C0.35)” col_shadow_hover=”box_shadow_enable:disable|shadow_horizontal:0|shadow_vertical:15|shadow_blur:50|shadow_spread:0|box_shadow_color:rgba(0%2C0%2C0%2C0.35)”][dfd_single_image image=”22248″ img_rounded=”50″][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][/vc_column][/vc_row]