Moeten we niet allemaal klimaatspijbelaar worden?

Last Updated on maart 3, 2019 by Adriaan de Man

[vc_row][vc_column width=”3/6″][dfd_info_box title=”Barbara Jansen” subtitle=”” main_content=”” read_more=”box” icon_type=”custom” main_style=”style-2″ main_layout=”layout-2″ link=”url:https%3A%2F%2Fwww.pentascope.nl%2Fwie-zijn-wij%2Fbarbara-jansen%2F|||” undefined=”” icon_size=”60″ border_radius=”30″ title_font_options=”tag:div” icon_bg_size=”60″ hover_border_radius=”60″ background_color=”#ffffff” hover_background_color=”#ffffff” icon_image_id=”21637″ tutorials=””][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][vc_column_text]

Een drietal weken geleden is het woord ‘klimaatspijbelaars’ ontstaan. Een nieuwe generatie staat op. Omdat zij (de klimaatspijbelaars) zich zorgen maken over hoe hun toekomst er uitziet als wij (de oudere generatie) en ook de politiek onvoldoende in actie komen. En terecht. Nederland loopt van alle EU-landen heeft meest achter op de te halen klimaatdoelstellingen… 

[/vc_column_text][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][vc_column_text]

Hoe spijbel ik?

Ik vraag me regelmatig af: “Draag ik voldoende bij”, “Hoe groot is mijn invloed als individu nu” of “Wat kan ik anders doen”. Samen met mijn partner verduurzamen we ons huis flink met een nieuwe buitengevel, zonnepanelen en overal HR++ glas. We bouwen een trainingspand naast ons huis en houden daarbij rekening met dat het energieneutraal moet zijn. We gaan voor een hoge isolatiewaarde, warmtepomp en zonne-energie.

Oké, thuis heb ik het redelijk op orde. Maar een stem in mijn hoofd dient zich toch weer aan: “Kan mijn invloed niet groter zijn? Doe ik voldoende?”. Onze auto’s zijn nog niet elektrisch, en aan een deelauto doen we ook nog niet.
Ik verplaats me in de klimaatspijbelaars. Stellen zij zich dit soort vragen ook? Dat weet ik niet precies. Maar wat ik me voor kan stellen is dat zij vanuit onvrede GEWOON DOEN. Ze denken niet teveel na over hun invloed. Maar als ze niks doen, dan gebeurt er zeker niks.

Greta Thunberg

Dus de vraag “kan ik wel wat bijdragen” of “als ik als enige wat doe, dat helpt toch niet” is naar mijn mening niet legitiem. De actie met de scholieren is ook gestart vanuit 1 Zweedse scholiere, die een aangrijpende speech hield. Zeker de moeite om te kijken. Een scholiere uit België pikte dit op, en zie welke resultaten dit had. Een week lang protesten in België, Nederlandse scholieren het Malieveld op. Bewustwording over de toestand van onze aarde is weer groter geworden, meer mensen die zich zorgen maken EN iets doen.

Mijn zoon is nu nog te jong om klimaatspijbelaar te zijn. Mocht hij over een paar jaar ervoor kiezen om mee te demonstreren, dan zou ik hem van harte aanmoedigen. Gaan staan voor je idealen en in actie komen is een van de grootste lessen die je kan leren in je leven. En dat leer je niet in de schoolbanken!

En mijn organisatie dan?

Als ik ‘het goede wil bijdragen’, hoor ik dan ook bij een organisatie die het goed wil doen? Ikzelf werk bij Pentascope met de missie ‘wereldvrede in 2025’. Niet omdat we zo arrogant zijn dat we denken dat te behalen met ons clubje mensen, maar wel om in ieder geval onze bijdrage te leveren om die sneeuwbal aan het rollen te krijgen.
En ik heb collega’s om mij heen die allemaal bewust zijn en duurzame keuzes maken. Velen treinen vaak, we werken grotendeels papierloos, we hebben een klein kantoor. En er valt ook nog veel te behalen, ben ik bang. Ik hoef daarvoor niet aan de kloppen bij het management, want wij organiseren onszelf zonder hiërarchie. Dus als ik iets wil veranderen, dan kan ik daar zelf het initiatief voor nemen. Een goed voornemen voor 2019!

Klimaatspijbelaar in jouw organisatie?

Doet jouw organisatie voldoende aan duurzaamheid? En zijn die duurzaamheidsmaatregelen radicaal genoeg om echte verandering te bewerkstelligen? Of is het vooral een marketingmaatregel of een pleister op de wonde?
Ik ben er wel verbaasd over dat er bijna geen klimaatspijbelaars in organisaties te vinden zijn. Die gaan voor de echte verandering die nodig is en de verantwoordelijkheid die de organisatie daarin kan nemen. Ik weet dat er bedrijven zijn als Interface die radicaal hun  productieproces omgegooid hebben en daarmee hun klimaatafdruk fors verkleinen, maar dit zijn nog spelden in de hooiberg.

Moet de verandering van bovenaf of onderaf komen?

Ook weer zo’n vraag waar zoveel visies op zijn en zoveel boeken over geschreven. En waar de meningen over verdeeld zijn of de verandering van onderaf of bovenaf moet komen. Ik geloof dat BEIDEN nodig zijn.

Vertrouwen geven

ons geloof dat de verandering vanuit de oudere generaties en de leiders van nu komt, is nihil geworden. We hebben geen vertrouwen meer. Maar wat gebeurt er als we ze het vertrouwen weer geven? Is het geen selffulfilling prophecy: Als ik geen vertrouwen krijg gedraag ik me daar ook naar. Als ik (weer) vertrouwen krijg, dan handel ik die richting op!
De leiders van nu hebben radicaal andere besluiten te nemen. Dat is naar mijn mening wat er in ieder geval nodig is.

Verantwoordelijkheid nemen

En TEGELIJKERTIJD moeten we allemaal (van onderaf) onze eigen verantwoordelijkheid nemen. Alles wat in onze macht ligt om te doen. Wees je bewust van wat je eet, ga voor groene energie, minder met de auto, minder met het vliegtuig! Ga minder ver weg op vakantie. Koop geen producten waarvan je weet dat de productie zwaar belastend is voor het milieu. Recycle, hergebruik, refurbish, of ga net als de scholieren staken op het Malieveld door te spijbelen voor het klimaat in de bedrijfskantine. Succes ermee![/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/6″ el_class=”sticky” col_shadow=”box_shadow_enable:disable|shadow_horizontal:0|shadow_vertical:15|shadow_blur:50|shadow_spread:0|box_shadow_color:rgba(0%2C0%2C0%2C0.35)” col_shadow_hover=”box_shadow_enable:disable|shadow_horizontal:0|shadow_vertical:15|shadow_blur:50|shadow_spread:0|box_shadow_color:rgba(0%2C0%2C0%2C0.35)”][dfd_single_image image=”22711″ img_rounded=”50″ tutorials=””][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][/vc_column][/vc_row]

Deel op LinkedIn

LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer inspiratie

Wat is de bedoeling van de Serious Game?

Onze spelmakers broeden al een tijdje op een nieuwe serious game dat het spanningsveld tussen ‘de systeemwereld’ en ‘de leefwereld’ in een spelsituatie tot leven laat komen. Bij het bedenken van uiteenlopende simulatiekeuzes in een specifieke situatie, raakten ze zelf verstrikt in de complexiteit van de werkelijkheid.

Lees verder in mijn blog

Lees verder »