Last Updated on mei 8, 2021 by Léon Polman
[vc_row content_alignment=”text-center” content_two_alignment=”text-left” module_animation=”” title=”Henk Pieter Bouma” subtitle=”” main_content=”” read_more=”box” more_show=”permanent” readmore_style=”read-more-1″ readmore_text=”More info” icon_type=”custom” select_icon=”dfd_icons” ic_dfd_icons=”dfd-socicon-paper” main_style=”style-2″ main_layout=”layout-2″ link=”url:https%3A%2F%2Fwww.pentascope.nl%2Fhenk-pieter-bouma|||” undefined=”” icon_image_id=”21653″ icon_size=”60″ border_radius=”30″ title_font_options=”tag:div” icon_bg_size=”60″ hover_border_radius=”60″ background_color=”#ffffff” hover_background_color=”#ffffff” content_only_hover=”” extra_features_elements_heading=”” tutorials=”” readmore_show=”” icon_number=”” icon_number_text=”” number_color=”” number_bg_color=”” icon_text=”” icon_color=”” text_icon_font_options=”” text_icon_use_google_fonts=”” text_icon_custom_fonts=”” border_color=”” hover_border_color=”” border_width=”” title_t_heading=”” use_google_fonts=”” custom_fonts=”” subtitle_t_heading=”” subtitle_font_options=”tag:div” content_t_heading=”” font_options=”” title_responsive=””][vc_column width=”3/6″][dfd_info_box title=”Adriaan de Man” subtitle=”” main_content=”” read_more=”box” icon_type=”custom” main_style=”style-2″ main_layout=”layout-2″ link=”url:https%3A%2F%2Fwww.pentascope.nl%2Fwie-zijn-wij%2Fadriaan-de-man%2F” undefined=”” icon_image_id=”21649″ icon_size=”60″ border_radius=”30″ title_font_options=”tag:div” icon_bg_size=”60″ hover_border_radius=”60″ background_color=”#ffffff” hover_background_color=”#ffffff”][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][vc_column_text]Maakt het verschil, aldus de titel boven een recent artikel[1] in de Volkskrant. Dit inspirerende artikel verhaalt over de ‘Meest Positieve Onbekende Nederlander’ volgens de BID Positivity Awards. BID staat voor Big Improvement Day, een organisatie opgericht in 2008 om positieve ontwikkelingen in Nederland te belichten en verder te brengen. Een streven dat ik toen en ook nu nog steeds toejuich omdat ik denk dat je met positieve insteek mensen kunt inspireren om zelf ook aan de slag te gaan.
De prijswinnaar in 2021, Mascha Struijk, heeft de prijs gekregen omdat ze op onverwoestbaar opgewekte wijze al twintig jaar haar werk in de jeugdzorg doet volgens haar mantra 5% meer liefde en lef. Een sector waarin het niet makkelijk werken is. Met name door de ‘systeemwereld’, een woud aan regelgeving en financiële afspraken, die niet aansluit bij de complexe problematiek van de kinderen en gezinnen (de ‘leefwereld’) waardoor veel mensen onvoldoende of niet geholpen kunnen worden. Veel hulpverleners raken verstrikt in dit gedoe waardoor ze niet het gevoel hebben hun werk goed te kunnen doen.
Wat kun jezelf doen
Wat Struijk anders doet is dat zij niet alleen kijkt naar de ‘systeemproblemen’, waar van ‘bovenaf’ verandering op verandering wordt gestapeld (lees de eerdere blog van collega Eef Nibbelink), die moeten worden aangepakt. Struijk kijkt ook naar wat ‘vanaf onderop’ mogelijk is. Dat kan iedere hulpverlener zelf doen. Ondanks dat knellende systeem een verschil maken: die 5% meer liefde en lef. Zij noemt een mooi voorbeeld van een collega hulpverlener die het initiatief genomen had om de ouders van een uithuisgeplaatst kind dagelijks te appen over het kind: ‘hij heeft lekker geslapen en zit nu op de fiets naar school’ of ‘uw kind is een beetje chagrijnig wakker geworden, maar nu gaat het beter’. Door ouders te informeren over dit soort zaken in plaats van het ‘normale’ contact dat heel formeel is of alleen gelegd wordt omdat er iets mis is, bouw je niet alleen een beter contact op met de ouders, maar maak je daardoor ook je werk leuker, aldus Struijk.
Waarom inspireert dit verhaal mij?
In dezelfde tijd van de eerste BID in 2008, publiceerden Engbert Breuker en ik ons boek ‘Bewegende Beelden, met hoofd en hart de wereld verbinden’. In dit boek hebben wij onze en andere ideeën verkend die vanuit een positieve kijk de wereld een stukje mooier kunnen maken. Ons credo toen en nog steeds is: ‘als je je hoofd met je hart verbindt, gaan je handen de juiste dingen doen’. En dat raakt bij mij dezelfde snaar als ‘5% meer liefde en lef’ van Mascha Struijk.
Zoek de ruimte binnen de regels
Ieder persoon kan in zijn/haar omgeving zijn/haar stukje wereld mooier maken. Door die liefde en lef te tonenLiefde voor je werk, voor je medemens, voor je klant, voor je collega, voor je leidinggevende en die ook uit te dragen. Dat je het fijn vindt om die ander te zien, met de ander samen te werken en daarmee je werk goed te kunnen en willen doen. Lef door te kijken naar de bedoeling van een regel of afspraak en daarnaar te handelen. Te kijken naar welke speelruimte je eventueel wel hebt binnen de regels dan wel de regels in dat ene bijzondere geval terzijde te schuiven als die niet kloppen met de bedoeling. En dat laatste vraagt lef en is zeker makkelijker gezegd dan gedaan. Kijk bijvoorbeeld naar de GGD Noord-Limburg die geen COVID-vaccin wilde verspillen en ernstig zieke mensen uitnodigde voor een vaccinatie. Of die GGD-arts die een ernstig zieke patiënt toch vaccineerde ondanks dat dit volgens de regels niet mocht, voor hem vormde zijn eed van Hippocrates daarin een duidelijke leidraad. Deze vorm van liefde en lef is denk ik meer nodig in onze maatschappij die gebukt gaat onder alle regelgeving. Vandaar mijn ondersteuning van 5% meer liefde en lef van Mascha Struijk en alle andere ‘onbekenden’ die hun professionele intuïtie volgen en onze vastgelopen systemen van binnenuit veranderen. Dus lieve mensen, blijf vragen stellen wanneer je denkt en/of voelt dat wat het systeem van je vraagt niet klopt met wat de leefwereld van je nodig heeft. Maar kijk ook wat jijzelf kunt doen binnen het systeem om zaken wel voor elkaar te krijgen. En daag jezelf uit: wat kun jij doen om 5% meer liefde en lef in jouw omgeving te brengen?
Hoe ga ik mijzelf hierin uitdagen?
Ik ga met meer liefde/empathie luisteren naar mensen met wie ik van mening verschil en ik ga ook, liefdevol, mensen in mijn omgeving meer bevragen op wat zijzelf kunnen doen in het realiseren van die 5%.
Wat kun jij doen in die 5% meer liefde en lef? Ik hoor of verken het graag met jou.
[1] Met 5 procent meer liefde en lef maakt de Meest Positieve Onbekende Nederlander het verschil, de Volkskrant, 22 april 2021[/vc_column_text][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”40″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/6″][dfd_single_image image=”24066″ tutorials=””][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/6″][/vc_column][/vc_row]