Last Updated on oktober 18, 2020 by Léon Polman
[vc_row content_alignment=”text-center” content_two_alignment=”text-left” module_animation=”” title=”Henk Pieter Bouma” subtitle=”” main_content=”” read_more=”box” more_show=”permanent” readmore_style=”read-more-1″ readmore_text=”More info” icon_type=”custom” select_icon=”dfd_icons” ic_dfd_icons=”dfd-socicon-paper” main_style=”style-2″ main_layout=”layout-2″ link=”url:https%3A%2F%2Fwww.pentascope.nl%2Fhenk-pieter-bouma|||” undefined=”” icon_image_id=”21653″ icon_size=”60″ border_radius=”30″ title_font_options=”tag:div” icon_bg_size=”60″ hover_border_radius=”60″ background_color=”#ffffff” hover_background_color=”#ffffff” content_only_hover=”” extra_features_elements_heading=”” tutorials=”” readmore_show=”” icon_number=”” icon_number_text=”” number_color=”” number_bg_color=”” icon_text=”” icon_color=”” text_icon_font_options=”” text_icon_use_google_fonts=”” text_icon_custom_fonts=”” border_color=”” hover_border_color=”” border_width=”” title_t_heading=”” use_google_fonts=”” custom_fonts=”” subtitle_t_heading=”” subtitle_font_options=”tag:div” content_t_heading=”” font_options=”” title_responsive=””][vc_column width=”3/6″][dfd_info_box title=”Theo Dijt” subtitle=”” main_content=”” read_more=”box” icon_type=”custom” main_style=”style-2″ main_layout=”layout-2″ link=”url:https%3A%2F%2Fwww.pentascope.nl%2Fwie-zijn-wij%2Ftheo-dijt” undefined=”” icon_image_id=”21617″ icon_size=”60″ border_radius=”30″ title_font_options=”tag:div” icon_bg_size=”60″ hover_border_radius=”60″ background_color=”#ffffff” hover_background_color=”#ffffff”][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][vc_column_text]De 4 V’s worden veel in een adem genoemd in de managementboeken en -modellen:
‘Vertrouwen, Verantwoordelijkheid, Vrijheid en Verbinding’. Vaak worden dan ook nog Veiligheid en Visie eraan toegevoegd.
Ze vormen onder andere de basis voor: Teamvorming; (Dienend) Leiderschap; Zelfsturing; Het Nieuwe werken; Werkgeluk etc.. Ze zijn een echte ‘panacee’ voor al uw organisatievraagstukken.
Op internet wemelt het van de plaatjes waar deze V’s in steeds weer verschillende samenstellingen en verbanden op voorkomen.
Rechts vind je hiervan een willekeurige selectie.
Toch blijken het in de praktijk van alle dag begrippen te zijn waar we maar moeizaam in samenhang mee om weten te gaan. Zowel als persoon, als in groepen/organisaties als in de maatschappij. Of het nu gaat over de Corona-maatregelen: Offeren we onze vrijheid deels op uit verantwoordelijkheid (ratio) voor anderen of juist vanuit verbinding (emotie) met hen? Vertrouwen we de instanties en deskundigen en voelen we ons veilig? Of over hoe we samenwerken in ons team: Hebben we voldoende vertrouwen om anderen hun verantwoordelijkheid te geven? Is het steeds mogelijk om voldoende in verbinding en toch vrij te zijn?
Jongleren met de V’s
Het is een interessant experiment om met jezelf en collega’s/vrienden rond bepaalde thema’s (bijv. je lichaam, je vrienden, je gezin, je werk, je hobbies) of onderwerpen (de klimaatcrisis, wereldvrede, het basisinkomen) te ‘jongleren’ met deze V’s. Gebruik daarbij zowel je Verstand (zet ze in logische volgorde en verband) als je Gevoel (verbeeld het in een tekening of schema vergelijkbaar of juist heel anders dan de voorbeelden hierboven).
Zo hebben mijn vrouw en ik eind vorig jaar besloten om een van onze twee auto’s de deur uit te doen. Hoe speelden de 4V’s daar een rol? Allebei startten we vanuit verantwoordelijkheid (primair voor het milieu, maar ook gezond verstand (‘is die tweede auto nog nodig?’). Voor haar was de inperking van de vrijheid wel een issue, maar door het besluit samen (in verbinding) te nemen (en de aanschaf van een elektrische fiets), kwam het vertrouwen dat het goed zou komen en was de cirkel rond. Voor mij was in verbinding dit besluit nemen net zo logisch als voor haar. Vertrouwen was voor mij gekoppeld aan dat iedere persoonlijke kleine stap een bijdrage aan een beter milieu levert en vrijheid was voor mij geen issue (‘dat lost zich wel op’). Ook onze plaatjes zagen er wat anders uit:
Door er zo naar te kijken en over te praten hebben we meer zicht op onze eigen en elkaars afwegingen en prioriteiten gekregen. Onze ‘meervoudige werkelijkheid’ transparanter gemaakt. Daarnaast was het ook gewoon leuk natuurlijk.
Nu zelf aan de slag:
Welke V staat er bij jou meestal voorop en hoe lopen de lijntjes tussen 4 (of 6) V’s?
Is jouw tekening een lijn, driehoek, cirkel, poppetje of bloem?
Kies een onderwerp en bespreek jouw tekening met die van je collega of vriend! Deel de redeneringen en gevoelens bij de plaatjes die jullie hebben getekend. Verbaas je over de onverwachte verschillen of overeenkomsten! Het gaat vooral om het gesprek en de overwegingen, er is geen goed of fout!
Patat-snijder
In haar boek ‘Liefdevol Leidinggeven’ nodigt onze oud-collega Jacqueline Hospers de lezer uit om de V’s vooral te benutten als creatieve ruimte, waarbinnen je steeds andere keuzes kunt maken in de dagelijkse dilemma’s die je in werk en je leven tegenkomt.
Met dit ‘jongleer-spelletje’ proberen we dat praktisch te maken en ook de V’s in samenhang met elkaar te brengen. En zorg er vooral ook voor dat het speels blijft, laat de V’s geen ‘pain in the ass’ voor jezelf of je omgeving worden.
Het blijft tenslotte een management-model, een tool en hulpmiddel goed voor de analyse en voor het gesprek, maar ook niet meer dan dat. Zie het als een soort ‘patat-snijder’ van de werkelijkheid. Een werkelijkheid, die zelfs in stukjes, toch altijd gewoon een aardappel blijft!!
Ik ben benieuwd welke nieuwe V-plaatjes ik over enkele maanden op internet kan vinden!
Als je er al eerder een met mij wilt delen hou ik me aanbevolen,[/vc_column_text][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”40″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/6″][dfd_single_image image=”23891″][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][dfd_single_image image=”23890″][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][dfd_single_image image=”23889″][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][dfd_single_image image=”23888″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/6″][/vc_column][/vc_row]
3 reacties
Voor mijzelf begin ik met Verantwoordelijkheid. Daarmee bedoel ik dat ik weet wat ik aan mijzelf heb. Dat ik eerst naar mijzelf moet kijken en mijzelf moet kennen. Dat het op mijzelf aankomt. Zoals Stephen Covey aangaf: responsibility, response- able. Het zijn niet de omstandigheden, maar jouw keuzen die je leven beïnvloeden. Daarna komt het verbinden en het geven van vertrouwen. In mijn vrijheid, zonder die van een ander te schaden.
Hallo Toby, dank voor je reactie. Mooi dat je voor jezelf zo’n mooie heldere lijn langs de 4 V’s gevonden hebt. Werkt die inderdaad voor jou onder alle omstandigheden?
Hallo Theo, dank je. Ik heb er niet bij gezegd dat het altijd eenvoudig is en vanzelf gaat. Integendeel. Het is, geregeld, werken aan jezelf en in de spiegel kijken (dat hoeft niet letterlijk te zijn). Al is het maar om je ego weer eens een schop te geven.